Hello Mommy Monster

Hello Mommy Monster

Születésünk titkai - 1.

2017. november 09. - Hello Mommy Monster

 

Nemrégiben született egy bejegyzés nem konkrétan a lombikról, és a mély érzésekről csak érintve azt, de úgy gondoltam ha esetleg titeket is érdekel, vagy olyanok is olvasnak akik ilyen problémával küzdenek ( bár azok olvasnak tutira konkrét lombikos blogokat ) is szívesen fogadnának újabb történetet pozitív megerősítésként. 
Még nem voltam elég bátor hozzálátni az íráshoz, és annyira mélyen feleleveníteni azt az időszakot ezért egy könyvet szeretnék nektek addig kivesézni, ami minden családra vágyó egyén számára kötelező volna. Ez Dr. Czeizel Endre: Születésünk titkai című könyve, ami a fogamzást, az erre való felkészülést, a meddőséget taglalja. Én nagyon szerettem olvasni, és sajnálom hogy ez már csak közvetlen a lombik előtt akadt a kezembe, mert mindent részletesen leír, amit tényleg tudnunk kell. Ráadásul nem orvosi, érthetetlen nyelven, hanem mindenki számára érthető világos magyarázatokkal, példákkal szemlélteti az ismereteit. 
Czeizelnek az Optimális Családtervezési Szolgáltatás létrehozása volt a célja, mely a Születésünk titkai című 1976-os tévésorozat által nőtte ki magát. Szerette volna, hogy a családot tervező párok tisztában legyenek azzal miket tehetnek meg annak érdekében, hogy egészséges babájuk szülessen. Ugyan ebben az időben kötelező volt a házasság előtti orvosi tanácsadás, aminek ezt a funkciót kellett volna betöltenie, azonban ez nem jelentett túl nagy segítséget a házasulandóknak, mert a részvétel kötelező volt, ám az orvosi vizsgálatokat és beavatkozásokat már nem tették kötelezővé, ráadásul ezeket a tanácsadásokat nem a megfelelő orvosok végezték. 
A tévésorozat tartalmasabbnak, hatásosabbnak bizonyult, s rengeteg pár kereste fel a genetikai tanácsadókat. A saját és nemzetközi kutatásait felhasználva egy tervezetet hozott létre - minőségi családtervezési szolgáltatás címen -, s beadta az Egészségügyi Minisztérium részére, akik elutasították, mert szerintük elégséges a házasság előtti tanácsadás. Két évvel később a WHO segítséget kért tőle , s ők el is fogadták a tervezetet, támogatták az Optimális Családtervezési Szolgáltatás modelljét, így a minisztérium sem mondhatott már nemet. 
A név Aczél György javaslatára változott meg. A tervezés 2 részre bontható, a mennyiségi és minőségi családtervezésre- előbbi a gyerekek számának megtervezését szolgálja, utóbbi a zavartalan fogantatást és magzati fejlődést. 1984-ben kezdte meg útját, s 89-re úgy gondolták valóban hatékony, ezért beszüntették a kötelező házasság előtti orvosi tanácsadást, s helyette ezt a szolgáltatást ajánlották. Az alapellátásokat szakképzett főiskolai végzettséggel rendelkező védőnők végezték - persze ha további kezelés, beavatkozásra volt szükség, akkor szakorvos segítette a párokat. 1992-ben úgy tűnt átfogó családtervezési hálózatot hozhatnak létre, mert az abortusz szabályozásáról szóló törvényt készítették elő, azonban úgy döntöttek, hogy ennek megfontolása érdekében különálló védőnői tanácsadást hoznak létre. Ez azt jelentette, hogy az Optimális Családtervezési Szolgáltatást a helyi önkormányzatok központi támogatás nélkül nem voltak képesek fenntartani.
Sajnálatos, hogy az Optimális Családtervezés nem maradt fent. Sokkal, de sokkal könnyebb dolgunk lenne ha ezzel a lehetőséggel még élhetnénk, ugyanis akkoriban minden olyan vizsgálatot elvégezték még a fogamzás tervezése előtt, amelyeket most akkor kezdenek el kivizsgálni amikor a pár kb. 6-12 sikertelen hónapon van túl. Minden vizsgálat biztosítva volt, a különböző szűrésekkel kezdődött a babatervezés - és ez így volt normális. Úgynevezett családtervezési alkalmassági vizsgálatokon vettek részt a párok. S hogy még most is miket kellene elsők között kiszűrni?
- örökletes betegségek 
- epilepszia, cukor, pajzsmirigy, szív és érrendszeri betegségek 
- szexuális úton terjedő betegségek - a nők 40%-nál előfordul chlamydia, gombás fertőzések és más hüvelygyulladások, vagy a leggyakoribb az egyszerű folyás, ami komolyabb baj kiinduló forrása is lehet. Ezek feljuthatnak a méhnyak csatornán a magzatburokhoz és bekerülhetnek a magzatvízbe is 
- rubeola, bárányhimlő, AIDS 
- spermavizsgálat - fontos "túlesni" ezen mihamarabb, hiszen a férfiak nemzőképessége folyamatosan romlik, egyre több esetben rendelkeznek kevés vagy rosszul mozgó ondósejttel. Az 1960-as években még 74millió ondósejt/ ml, a 90-es évek végére már csak 31millió ondósejt/ ml volt az átlagos mennyiség, és ez csak rosszabb lesz
A fogamzásra minimum 3 hónapos felkészülési időt javasoltak, mert a fogamzásra legalább annyira fel kell készülni mint a szülésre. Mit tehetünk ennek érdekében?
- védjük az ivarsejteket- a dohányosok már ekkor tegyenek le a cigiről, hagyják abba a fogamzásgátló szedését, ha a munkahelyen érheti sugár, fertőzés akkor érdemes területet váltani, vagy idejekorán abbahagyni a munkát 
- hormonális állapotot felmérése 
  1. Hőmérőzés: ennek hogyan kell pontosan történnie? Az ébredést követően még az ágyban kell a szájban, higanyos hőmérővel mérni a hőt, 5 percig, mindenfajta mozgás nélkül. Lehetőleg ugyanabban az időben, s jegyezzük fel minden nap. A ciklus közepén a tüszőrepedéskor leesik a hő, majd ezután a sárgatest hormontermelése miatt emelkedik. Ha elegendő mennyiség termelődik és időben kezd termelődni akkor jó esély van a beágyazódásra. Ha nincs ingadozás, egyenletes a ciklus alatt végig, akkor az a peteérés hiányára utalhat. 
  2.  Méhnyaknyák: a vérzés után száraz a hüvely, majd egyre nedvesebbé válik. A peteérés előtt 3-4 nappal már megjelenik a nyák, ami nyúlékony, áttetsző, tojásfehérjeszerű és egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg az ovulációhoz közeledve 
  3. Méhnyak helyzete: guggolva, nehezen érhető el, a nyílása zárt, a tapintása mint az orrhegyé. Ovuláció idején lejjebb száll, nyílása tágabb és puhább 

- magzatvédő vitaminok - a tervezett fogamzás előtt három, de legalább egy hónappal már kezdjük el szedni a magzatvédő vitaminokat, hiszen az elmaradt vérzéskor már 15 napos a magzat. Fontos, hogy ekkor már a megfelelő vitaminokat biztosítsuk, hiszen ekkor a szervek és az idegcső már kezd kialakulni. Pótolni kell a jódot, mert az a pajzsmirigy fontos alkotórésze, s ebből a baba egy ideig az anya készleteit hasznosítja, ezért ha nincs elegendő mennyiség, akkor a magzat agyában fejlődési rendellenesség alakulhat ki.

Hihetetlen, hogy az orvostudomány az idő előrehaladtával egyre fejlettebb, azonban egy ilyen fontos dologra, egy új Élet születésére ennyire kevés figyelmet fordítanak. Sokkal könnyebb lenne ha időben kiszűrnék a nehezített fogamzású párokat, ha természetes volna a férfiak számára is hogy kezdetektől teljes erőbedobással részt vegyenek a vizsgálatokon, hiszen a statisztikák egyértelműen kimutatják, hogy folyamatosan csökken az átlag spermamennyiség. Az optimális családtervezéssel kevesebb lenne a vetélés, a koraszülés, a méhen kívüli terhesség és a fejlődési rendellenesség.
  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomommymonster.blog.hu/api/trackback/id/tr314254633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása