Hello Mommy Monster

Hello Mommy Monster

Születésünk titkai - 5.rész - Meddőség ( férfi )

2019. május 03. - Hello Mommy Monster

Az orvosok nehezített fogamzásról akkor beszélnek ha egy év aktív védekezésmentes házasélet után sem következik be a gyermekáldás, a meddőséget pedig két év után mondják ki, ha orvosi segítség ellenére sem sikerült még a teherbeesés. Ezen belül megkülönböztetnek elsődleges és másodlagos meddőséget. Elsődleges, amikor még soha nem következett be fogamzás, másodlagos amikor már volt várandósság, vagy szülés is akár de azóta mégsem sikerül.

Régebben mindig a nőkben keresték a "hibát", pedig már akkor is, és manapság még gyakoribb, nagyjából fele-fele arányban az ok hol a nőnél , hol a férfinál keresendő és van egy pici %, amikor mindkettejüknél fennáll valami akadályozó tényező. 

Ok a férfiban

Hogyan végzik? Spermavizsgálattal - aminek feltétele a legalább 3 napos önmegtartóztatás, s ha ezután megtörtént az ejakuláció az ondót egy tiszta , steril lezárható pohárkába kell tenni és 1-3 órán belül leadni vizsgálatra. Addig is jó ha melegen vannak tartva. 

S hogy miért vannak ezek a feltételek? Mert az ondósejtszám helyreállásához szükség van pár napra, a mintát pedig azért kell steril edénybe tenni, mert bármi belekerülhet ami elpusztítja a srácokat és akkor hiába volt az egész. A vizsgálat során meghatározzák a számukat, nézik a mozgásukat, minőségüket. 

Mit kell tudni erről?

Az ondósejtek számát 1ml ondófolyadékra számítva adják meg. A számuk évről évre csökken , kórosnak a 20millió/ml alatti értéket tekintik. A sejtek 70%-a az első egy órában gyorsan és célirányosan mozog, ha ez a szám 40% alatti akkor érdemes továbbvizsgálódni. Ellenőrzik az alakjukat, ami azt jelenti hogy a kóros ondósejtek mennyisége nem lehet több mint az összmennyiság 30%-a ( pl. tört nyakú, dupla farkú, kettőzött fejű ). Ezeket együttesen értékelik, és kiegészítik az ondómennyiségével, színével, szagával, vegyhatásával és fertőzésre utaló kémiai próbával. 

Klinefelter - kór ( genetikai betegség)

Azaz, az XXY kromoszóma aberráció. Akiket ez érint 47 kromoszómával bírnak, mert a sejtjeikben eggyel több nemi kromoszóma fordul elő - két X és egy Y. Emiatt bennük mind a női (XX) , mind a férfi (XY) nemi kromoszómapár megtalálható. Az Y kromoszóma a magzati fejlődés során korábban érvényesül, az egyén fejlődése a férfi nem irányába történik. Szóval férfi, hímvesszője és heréje van, de az alkatuk nőies, főleg a mellük fejlett és a csípőjük szélesebb. 

A kór a here állapota miatt válik betegséggé. Kisebb és nincsenek benne ondósejtek. Ondófolyadék ennek ellenére termelődik, mert az nem a herében hanem a dülmirigyben ( prosztata ) és az ondóhólyag mirigyeiben termelődik. 

Számos egyéb ritka genetikai betegség okozhat meddőséget, ami az Y nemi-kromoszómában lévő hibás génre vezethető vissza. Legtöbbször a kórkép a szülőkben lappangó hibás géneknek a fiúkban történő találkozására vezethető vissza, mert emiatt az ősondósejtekből nem lesznek érett ondósejtek. 

 Rejtettheréjűség ( fejlődési rendellenesség)

A here a magzati fejlődés során a vese mellett alakul ki a hasüreg felső harmadában és a várandósság 9. hónapjában száll le a herezacskóba. Azonban a fiúk kis részének születésekor a here még nincs lent a herezacskóban, ilyenkor ez 3 hónapos korukig változhat, leszállnak maguktól. Viszont 0,8%-uknál ilyenkorra sem szállnak le, ami nagy baj, mert a hasüregben rekedt herékben az ondósejtképződés károsodik a magasabb testhőmérséklet miatt. Az ősondósejtek annyira károsodnak, hogy a tizenéves fiúkban már nincs ondósejt termelődés. Azonban ez okozta meddőség megelőzhető, ha korán felismerik és orvosi segítséggel lehozzák. Az újszülött fiúknál ezért ezt mindenképp ellenőrizni kell. Ha nem száll le akkor először hormonális kezeléssel próbálkoznak ( olyan hormon, ami a méhen belüli magzati fejlődés során lehozza a heréket ), és ha ekkor sem járnak sikerrel, akkor műtéti beavatkozással. 

Más okok

Gyulladásos okok: - a születés után kialakuló tbc, vagy mumpsz szövődményeként alakulat ki heregyulladás

Magas hő ( lázas állapot, ülőfürdő ) : - az éretlen ondósejtek a legérzékenyebbek rá, s belőlük 6-8 hét múlva lesznek érett ondósejtek. Az ősondósejtek már ellenállóbbak, belőlük indulnak ezek az éretlen sejtek nagyjából 2-3 havonta. 

Immunológiai : - gyulladás vagy elzáródás miatt az ondósejtek és a benne lévő fehérjék bejuthatnak a vérkeringésbe, ahol ellenanyag termelődést váltanak ki. Amikor ezek az ellenanyagok visszakerülnek az ondóba bajt okoznak az ondósejtekben, például elveszítik a mozgásképességüket. 

 Az eunuch betegség

Hormonális eredetű , de ma már gyógyszerekkel hatékonyan tudják kezelni. Ha a férfiak heréit a nemi érés után távolítják el, akkor a nemi aktivitás nem csökken, de a meddőség kialakul. Ennek a betegségnek többféle oka lehet - a herében termelődő férfi nemi -hormonok és az ezeket szabályozó felső központok ( agyalapi mirigy például ) működési zavarára vezethető vissza. 

Káros szenvedélyek

Dohányzás: - a nikotin vérkeringési zavart okoz a herében, ami miatt csökken az ondósejtek száma és az alakjuk is rendellenes lehet, a mozgásuk is jócskán károsodik. Ennek oka, hogy az ondósejtek farka csillószőr, amiket a dohányfüst megbénít )

Alkohol : - az ondósejtképződés során 74 nap alatt lesz az ősondósejtből érett ondósejt. A középidős éretlen ondósejtek a legsérülékenyebbek, az érettek pedig már ellenállóak. Ezért ha az alkoholfogyasztás nem mindennapos és nem mértéktelen, akkor csak 6-8 héttel később csökken az életképes ondósejtek száma. Azoknak viszont akik tartósan mérgezik a szervezetüket lényegesen kevesebb az ondósejtszámuk, ami azért csökken, mert az alkoholt elbontó enzim a májban található, s ez az enzim felelős az A-vitamin termelődéséért is. Az A-vitamin pedig nélkülözhetetlen a az ondósejt-termeléshez, s ha valaki sokat iszik az enzim nem tud egyszerre két feladatra koncentrálni. 

Szerencsére az orvostudomány már ott tart, hogy a lombikmódszer segítségével a rossz minőségű spermiumokkal bíró férfiaknak is lehet gyermekük. Nagyon súlyos esetben pedig idegen ondóval ( donortól) termékenyítik meg a feleséget. Természetesen ez már jóval komolyabb, és egy férfi számára nehéz lehet elfogadni, ez közös döntés kell hogy legyen. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomommymonster.blog.hu/api/trackback/id/tr7014796386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása