Hello Mommy Monster

Hello Mommy Monster

Ízek kavalkádja, avagy hogyan kezdtük a hozzátáplálást

2017. május 08. - Hello Mommy Monster

 

Dorka nagyon nem akart megtanulni cumiból enni még a Péterfyben, mintha egyszerűen nem érdekelte volna, hogy jól lakik-e vagy sem, aztán kipróbálta a cicit és rákapott az evés ízére. Később előjött a sok bukás, majd kiderült, hogy érzékeny a tehéntejfehérjére - egyszóval nem ment könnyen az első három hónapban az étkezés. Pont emiatt, azt hittem, hogy a hozzátáplálás időszakában is nagyon érzékeny lesz mindenre és csak szenvedni, döcögni fogunk, de tévedtem. 
Március végén amikor fejlődésneurológiai vizsgálaton voltunk említette a doktornő, hogy nyugodtan elkezdhetjük az ételek kóstolgatását, mert már 6 hónapos lesz, és a hozzátáplálást a koraszülöttek esetében is a születési időhöz mérik, nem pedig a korrigált korhoz.
Tulajdonképpen nem siettetem a dolgot, vártunk egy hetet körülbelül amíg adtunk neki almát kóstolónak, amin meglepődtünk, mert kifejezettem tetszett neki az új íz, nem tolta kifelé a nyelvével, sőt pár kanál után szinte követelte az újabb adagot. 
20170411_122710.jpg

Miután ennyire lelkes volt felhívtam a védőnőt és megbeszéltük mit hogyan szabad, és nekivágtunk a dolognak. Kezdetben 3-4 napig kapott egy féle ételből pár kanállal, majd mixeltem kétféle ízt, aztán hármat, és egyre nagyobb adagokat tudott megenni, míg végül 3-4 hét alatt jutottunk el odáig, hogy sikerült kiváltani egy teljes étkezést. 
Alma, burgonya, répa, barack, édesburgonya, sütőtök, saláta és a tök ízletesebbnél ízletesebb variációit próbálom neki elkészíteni, és persze ahogy jönnek az újabb ízek, úgy lesz egyre egyszerűbb a dolgom. A mezei krumplitól fáj a pocakja, így azt hanyagoljuk, helyette az édesburgonya nagy kedvenc. Legszívesebben az alma-répa-édesburgonya mixet szereti, és az őszibarackot , olyannyira, hogy keserves sírásba (hisztibe) tör ki, ha elfogyott.
Tegnap kapott először glutént, méghozzá zabliszt formájában, egy kávéskanállal hozzákevertem a főzelékéhez. A védőnő egy mokkáskanál háztartási kekszet javasolt, de egy másik anyuka ötlete szimpatikusabb volt. A mai nap folyamán ha lesz rá időm, akkor megpróbálok zablisztből babapiskótát készíteni, mert ugyan nem szándékozom egyelőre gluténnal tömni, de előre letesztelem finom-e. Másrészt amikor mi eszünk, folyamatosan kinézi a szánkból az ételt, és mivel mindent megrág így a kezébe tudom adni, ismerkedik valami ehető dologgal is a játékain kívül. 
Pár napig kapja a glutént bevezetésképp, aztán a délutáni tápszeres étkezését szeretném kiváltani gyümölcsös gabonapéppel. Ő tejpépet nem ehet, találtam viszont zablisztes gabonapépet ami megengedett számára is. 
Az ebédjeit itthon készítem, viszont van egy -két  gyümölcs, zöldség aminek nincs szezonja ( sütőtök, barack, körte , szilva ), amiket kész bébiételként vettünk. A Müllerben kapható az Alete, Alnatura, és a Dm-ben a DM Bio márkájú bébiétel, amik sokkal magasabb %-ban, sőt mondhatom hogy szinte 100%-ban csak gyümölcsöt tartalmaznak- ellentétben egyéb kedvelt márkákkal. Ha valaki még mostanában kezdené a hozzátáplálást, akkor inkább ezekkel szemezzen a boltban.
Az elején a hordozóban vagy a szoptatós párnán kitámasztva etettük, de mivel szereti megtapogatni az ételt, és ő is fogni szeretné a kanalat, amivel még nem talál egyből a szájába így ő is és tulajdonképpen minden körülötte lévő tárgynak jut az ebédből, ezért beszereztünk egy etetőszéket. Az egyik anyuka ajánlotta ezt a fajtát, nekik már a harmadik gyerkőcöt szolgálja. A szék  legklasszabb tulajdonsága, hogy ülni nem tudó babáknak is jó, mert 5 fokozatban állítható, a legutolsóban szinte fekszik - szóval semmiképp sem ártunk vele a baba gerincének és az ételfoltok is lehetőleg csak a szék oldalán landolnak, ami könnyen letörölhető. A magassága is azt hiszem 7 fokozatban állítható, és ezzel oda tudjuk ültetni magunk mellé az asztalhoz amikor mi is eszünk, hogy megszokja , hogy mi is ebből gyűjtjük az energiát és türelmesen meg kell várni, amíg mi is befejezzük az ebédet.
Márkákat illetően az etetés terén a Tommee Tippee -t kedveljük. A műanyag tányér, a kanalak, a cumisüvegek mind tőlük vannak. Az evőeszköz  feje nagyon puha, könnyen fogható a babák számára is, a cumisüvegek pedig az anti-colic-os típusok. 
Szeretnék még beszerezni neki itatópoharat, és műanyag tároló edényeket. A Libero-nál van pontgyűjtésre lehetőség a pelenkák által, és ezeket a pontokat lehet ajándékokra beváltani, amik között szerepel a Tommee Tippee néhány terméke, így ezeket innen "vásárolom" majd meg - ha már annyira fogynak a pelenkák legyen valami hasznunk is belőle. 
Én nagyon szeretem ezt a korszakot, szeretem, hogy látni a reakcióit, amikor az első kanál kóstolóval megkínál az új ízből, vagy ahogy beszélgetünk és nevetgél az evés közben - látszik rajta, hogy ő is élvezi. Persze több a mosnivaló, a foltos body, mert hiába az előke, ő megoldja hogy mindenre jusson egy kicsi az ebédből. Közben feleszmélek mennyire nagy már, kevesebb mint 5 hónap és egy éves lesz és az első tortáját próbálja majd felfalni minél látványosabban.
Regina

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomommymonster.blog.hu/api/trackback/id/tr8814254709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása