Hello Mommy Monster

Hello Mommy Monster

A szolgálólány meséje

2017. október 12. - Hello Mommy Monster

Mindig is féltem attól, hogy soha nem leszek Anya. Nem tudom miért, de tartottam attól, hogy már az én elképzeléseimhez képest "öreg" leszek, amikor ezt megélhetem. Az "öreg" nekem már a saját koromat jelenti, és előre elnézést kérek, aki idősebb mint én és most úgy érzi elítélem mert a harminc felett szült. Szó sincs róla, csak én szerettem volna fiatal mami lenni mindig. Végül vagy bevonzottam, vagy ez volt megírva ( talán utóbbi, mert most biztos sokan kinevettek, de 3x voltam jósnőnél, és mindig azt mondták, hogy 27-28 éves korom körül szülök majd ), de jöttek az akadályok és nem akkor jött a baba amikor tervezve volt. 

Éppen ezért nehéz volt végignézni a Szolgálólány meséje című sorozatot, amit Anyabőrben blog Fannija említett meg egy Live beszélgetés során. 
Az első rész alatt azt gondoltam, te jó ég ez egy eszement fejéből pattant ki, mégis hogyan és miért? Aztán ahogy haladt előre a cselekmény, és derült fény mindenre mi miért is van úgy ahogy, egyszerűen nem tudtam abbahagyni és csak azon kattogtam én hogyan élném túl ezt a világot?! (S a legfontosabb kérdésem, egyáltalán miért akar valaki így és egy ilyen helyre gyereket szülni és nevelni? Talán bíznak benne, hogy később minden megváltozik és nekik jobb sorsuk lesz.) Nem számít, hogy egy Parancsnok felesége lennék, vagy szolgálólány mindenképp beleőrülnék. 
Persze mindenkit hajt egy cél, amiért Életben szeretne maradni és józanul gondolkodni.
A történet alapja, hogy Amerika helyén megalakul Gileád egyik- napról a másikra, ahol a vallásra hivatkozva egy olyan társadalmat alakítanak ki, ahol a nők alárendelt szerepbe kerülnek. A munkahelyükről kirúgják őket, bankszámlájukat berekesztik, mindezt egy a nagyhatalmak által megszavazott törvény miatt. S mi az oka?  Az ember által lerombolt világban a környezeti katasztrófa odáig fajult, hogy a társadalom fogyni kezdett, mert a nők meddővé váltak- csak a NŐK, ugyanis azt feltételezni sem lehet, hogy egy férfi steril. Nem, a terméketlenség kizárólag a nők hibája. 
Vannak még néhányan akik egészségügyileg rendben vannak és képesek szülni, őket elkülönítik és átnevelik őket különösen kegyetlen módszerekkel. 
Ebben az új világban a vallásra hivatkozva bűnnek minősül az érzelmes testi érintkezés, a szex mindössze vágymentes "szertartás" lesz azért, hogy az emberiség fennmaradjon. Szertartás, ahol a feleségek végignézik, ahogy a férjük érzelemmentesen kötelességüket teljesítve magukévá teszik a szolgálólányokat, akiknek ha sikerül teherbe esni, és egészséges gyermeket szülni akkor kénytelen a családnak adni, őt pedig miután már nem szoptatja  a gyereket viszik is a következő meddő családhoz. 
A szertartás is bizonyítja , hogy a nagyhatalmak feleségeiknek sincs szavuk, ők is csak egyszerűen nők, hiszen hogyan várhatják el, hogy végignézzék, ahogy a párja tulajdonképpen egy másik nőt erőszakol meg - úgy hogy a legtöbb férfi kimondatlanul ugyan de steril.
De ott van a vágyuk, az életük célja, hogy anyák szeretnének lenni, ezért mindent kibírnak. A nőket már nem tekintik nőnek, ők csak anyák és szolgák. Ugyanakkor létezik persze tiltott hely, ahol a normális mederben folyik a buli, az italozás, a nőkkel való szórakozás.
Természetesen ha mégis kiderül, hogy paráználkodott valaki, azért súlyos büntetés jár- csonkítás, halál, megszégyenítés. Ez a nőkre is igaz, ha már csak rá mernek nézni egy férfira kivájják a szemüket, ha olvasni mernek levágják a kezüket, ha egy orvos abortuszt végzett felakasztják. 
A történet disztópikus, és amikor erre rájövünk, és belegondolunk, hogy ez tulajdonképpen akár meg is történet, valósággá válhat akkor kezd el csak igazán érdekelni minket a szereplők sorsa. Igen, mindegyiké, hiszen ez a társadalom mindenki számára csak könnyeket, kétséget, szomorúságot okoz. S mivel a csapból is az folyik itthon is a jelenben, hogy a nők szüljenek, a karriert hagyják a fenébe, mindenki vágya az anyaság legyen. Ám ha emellett megnézzük mennyi mesterséges megtermékenyítésre kerül sor, egyre nehezebben születnek gyerekek talán tényleg könnyen elhihetnénk, hogy ez bármikor bekövetkezhet. Leginkább azért hihető, mert nemrégiben terjedt a győri megyéspüspök véleménye is ( tudom persze az egyházban is megoszlanak a nézetek ), miszerint aki lombikprogramban vesz részt, és aki lombikban fogan az már alapból bűnös. 
Kegyetlen, de elgondolkodtató a történet. Talán ( tuti ) kicsit kivesz belőlünk, lelkileg megvisel, ugyanakkor ráébredhetünk, hogy szörnyűbb is lehetne a világ a jelenleginél.
Regina

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomommymonster.blog.hu/api/trackback/id/tr5014254645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása