Hello Mommy Monster

Hello Mommy Monster

Születésünk titkai - 4.rész - Őssejtek

2018. január 22. - Hello Mommy Monster

Szeretnék egy videóbejegyzést készíteni a lombikos időszakunkról, és a koraszülésről, s erre felkészülve most ismét egy kis Születésünk titkai bejegyzést olvashattok. Én nagyon szerettem volna őssejtet levetetni, de Dávid nem akarta az elején, aztán pedig kicsúsztunk az időből, így nem éltünk ezzel a lehetőséggel, pedig szerintem ez egy fantasztikus lehetőség annak ellenére, hogy még nem éli fénykorát, még csak most fedezik fel a benne rejlő lehetőségeket.

Az őssejteket egyelőre a csontvelő átültetésekor alkalmazzák, azonban a jövőben sok jelenleg gyógyíthatatlan betegség számára jelenthetnek gyógyírt. A transzplantációk során a donorszervek megtalálása a legnehezebb, amit talán az őssejtek oldhatnak meg. 
Amikor megfogan a magzatkezdemény, ami a méh felé vándorol, ő még "mindenre képes" sejtekből áll, amiből utána szervezetünk több mint 200 féle sejtje kialakul, ezért nevezzük őket őssejteknek. Az őssejtek a magzati élet 15. napján alakulnak át speciális feladatokat ellátó sejtekké, a DNS-ben ekkor különböző szakaszok aktiválódnak és kialakulnak a szervek, szövetek. Az őssejtek azonban ilyenkor nem szűnnek meglétezni. 
Hogyan tudunk őssejtekhez jutni?
Pre-embrionális őssejtek
Ezek az őssejtek a lombik módszerrel fogant magzatkezdeményekből nyerhetők - itt a 2-5 napos magzatkezdeményekről beszélünk.Ezeknek a pre-embrionális őssejteknek a legnagyobb a "mindenre képes" potenciálja, azonban csak azért, hogy őssejteket kapjunk nem lehet lombikbébi módszert alkalmazni. Az élet ugyanis már a fogantatással kezdődik és néhány vallás ezt már bűnnek minősíti.
Persze ez érthető is, de a lombik során minél több petesejtet próbálnak leszívni és megtermékenyíteni, viszont beültetni maximum 1-3 magzatkezdeményt ültetnek, és ha szerencsések és a többi is megtermékenyült, akkor azok a fogyasztóban várakoznak amíg a szülők vissza nem mennek értük. Több százezer ilyen magzatkezdemény várakozik jelenleg a mélyhűtőkben, melyeknek a soruk 3 irányba indulhat,
olyan nők kapják meg, akiknek nincs petesejtük, tehát tulajdonképpen örökbeadják őket
megsemmisítik őket- ugyanis ezek tárolását nem kevés pénzért intézik
kutatásra ajánlhatóak fel, de ezekről még folyik a vita
Köldökzsinórból származó őssejtek
Jelentős számú őssejtet tartalmaz, amit születéskor a legegyszerűbb levenni, hiszen rendelkezésre áll a lepény és az abból eredő köldökzsinór. A vérmintából ma már könnyen kiválasztják az őssejteket , melyeket többs 10 éves időtartamra tudják megőrizni őket. Azon dolgoznak, hogy ezeket a sejteket szaporítani is tudják, mert a számuk korlátozza a felhasználhatóságukat. Az a mennyiség, amit a köldökzsinórból ki tudnak nyerni, egy 45-50 kg-os ember csontvelő pótlására alkalmas. Azonban például egy szívinfarktus utáni elhalt izomsejtek pótlására, vagy az inzulintermelő hasnyálmirigy szigetsejtek kezelésére bőven elegendő a mennyiségük. 
A magzati ultrahangok során mindenféle betegség kiszűrhető már, és ezeknek már a méhen belül történő sebészi korrekciójával is megpróbálkoztak- mint például nyitott gerinc, húgyutak elzáródása, vagy a rekeszen lévő hiányok. Ekkor kinyitják az anya hasát, felvágják a méhet, a magzatburkot, megkeresik a magzat  testrészét ami beavatkozásra vár és a végén ugyanúgy összevarrják a szöveteket mint egy rendes műtét során. Az orvosok a műtétek után sikeresen világra jött magzatokon látták, hogy a műtéti vágás helyén nem volt heg, mert az őssejtek képesek voltak pótolni a hegszövetet. 
A köldökzsinórból kinyert őssejtek még fiatalok és genetikailag jó minőségük. Az őssejtek leginkább saját részre használhatóak fel a legmegfelelőbben, hiszen test azonos sejteket kap vissza. 
Felnőtt őssejtek
Az őssejtek egy kis hányada marad meg ilyen korra a csontvelőből, zsírszövetből, a bőrből, de sajnos a hatékonyságuk már jócskán elmarad a  köldökzsinórból származó vérből.Ennek ellenére így is nagy segítséget nyújthat bizonyos betegségeknél, és ismét csak azt tudom mondani, hogy a testünk csodálatos, amiért ilyen dolgokra is képes.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomommymonster.blog.hu/api/trackback/id/tr1114254601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása